Inici‎ > ‎Notícies‎ > ‎

El 12è Congrés de CCOO de Catalunya, en marxa

4 de nov. 2020, 1:41 publicada per Secció Sindical CCOO Aj.Sta.Perpètua de Mogoda   [ actualitzat el 4 de nov. 2020, 2:11 ]

Amb el lema
“La força dels Treballs” i en mig d’una pandèmia mundial, entre el 7 i el 9 de maig del 2021 culminarà el procés congressual de CCOO de Catalunya, que començarà el proper 23 de novembre, amb la celebració de les assemblees obertes a totes les persones afiliades.

Com cada quatre anys, l’afiliació de CCOO, o sigui els més de 147.000 treballadores i treballadores que, amb la seva quota i militància, donen vida a l’activitat sindical fora i dins dels centres de treball, se cita per avaluar i repensar col·lectivament el futur de l’organització. Això, en concret, és el que volem:

1. Posar les persones al centre. És a dir, respondre a les urgències socials, reforçar els serveis públics, donar valor social als treballs de cura i reforçar la democràcia.

2. Tenir garanties per a la represa econòmica, la creació d’ocupació i la qualitat del treball.

3. Presentar propostes estratègiques que orientin el camí vers un nou model productiu, en un model de governança global i democràtic.

Al cap i a la fi volem canalitzar de manera organitzada la preocupació i la por d’aquests moments tan difícils que estem vivint cap a la necessitat de lluita, de resposta col·lectiva i de replantejaments globals per anar cap a més igualtat, justícia social, sostenibilitat, redistribució de riquesa i poder, participació i democràcia.

Per això els eixos del congrés que anunciem a la nostra carta de convocatòria (obtinguts amb propostes construïdes col·lectivament mitjançant la segona edició de l’Assemblea sindical oberta amb la participació de més de 26.000 persones) seran:

1) Reforçar la democràcia; 2) New Green Deal (Pacte verd europeu); 3) avançar en igualtat; 4) fomentar el treball digne i la protecció social; 5) enfortir l’estat del benestar, i 6) nous reptes organitzatius.

En aquest sentit, el lema del congrés, “La força dels treballs”, vol fer referència a tots ells: també als essencials, als treballs de cura o als que fins i tot no tenen ni reconegut l’estatus de treball. En definitiva, al treball com a element de cohesió social i emancipació personal.

Canvis en la forma de participació i votació
Com a novetat, en aquest procés congressual canviarem la forma de votació i participació, compaginant un sistema telemàtic amb el presencial, que serà molt més àgil i que ens assegura evitar possibles problemes que podrien sorgir de cara a les mesures de seguretat que hem de garantir en aquest context arran de la COVID-19. A més d’utilitzar les eines digitals, que constitueixen un repte important, un dels elements que volem garantir serà la sostenibilitat integral del congrés. Per això cuidarem tots els aspectes, des de la mobilitat de les persones que hi assistiran fins a l’estalvi dels diferents recursos materials necessaris, i acabarem fent una avaluació dels impactes i la reparació d’aquests, situació que no és nova al nostre sindicat.

Pel que fa a la participació, cal dir que segueix vàlid el sistema que ja es va utilitzar fa quatre anys de presentació de les candidatures a la Secretaria General, amb la recollida prèvia d’avals, que simbolitzen la democràcia interna, el nivell de consens i el compromís directe de les persones amb la direcció.

El congrés és un moment cabdal per compartir debats, idees i vivències, on els protagonistes som tots i totes. Són les persones delegades al congrés les que decideixen el futur d’acció sindical i sociopolític d’aquesta organització, que és la més gran i la més cohesionada socialment, que té molta capacitat d’incidència i que es fa portaveu de les seves instàncies en el món del treball, des d’una perspectiva feminista. Un món del treball que, més que mai, requereix la centralitat necessària per garantir i millorar les condicions de vida i de feina de tothom, en moments de gran preocupació i incertesa sanitària, econòmica i social.

Text de Michela Albarello, Secretària d'Internacional i Cooperació de CCOO

Comments