Inici‎ > ‎Notícies‎ > ‎

Més sobre teletreball

25 de febr. 2021, 1:25 publicada per Secció Sindical CCOO Aj.Sta.Perpètua de Mogoda   [ actualitzat el 26 de febr. 2021, 1:07 ]
El treball a distància i el teletreball són formes dorganització de la feina, però, per si mateixos, no són una fórmula de conciliació de la vida personal, la familiar i la laboral. El RDL 6/2019 va introduir el treball a distància com una forma més del dret dadaptació de la jornada de treball. El teletreball és una mesura més de conciliació quan, en aplicació de larticle 34.8 de lET, així ho demana la persona treballadora, però no perquè es treballi des del domicili, sinó perquè comporta alguns beneficis per a la persona treballadora, com lestalvi de temps de desplaçament a la feina, i la flexibilització de lhorari de treball fora de les franges de disponibilitat.

 

Estiguem alerta.

Si la regulació i la implementació del teletreball es fa sense una mirada de gènere pot acabar perpetuant i, fins i tot, augmentant, desigualtats doportunitats de dones i homes en el mercat laboral.

Per una banda, pot fomentar la segregació horitzontal, en tant que les dones veuen més atractives aquestes modalitats per atendre les necessitats familiars i si la cultura organitzativa, merament presencialista no es modifica, les dones poden veure com es penalitza la seva jornada invisible” en termes de presència física al lloc de treball i així, dificultar la permanència i la carrera professional.

 

Actualment la comissió de teletreball està a l’espera d’aclariments per part de l’Ajuntament de Santa Perpètua, que de vegades sembla que la pandèmia no ens està nodrint d’experiències positives i de mirades renovades.

 

Ens seguim trobant amb una certa desconfiança envers el teletreball i les persones que teletreballen. Ni els canvis en la legislació, ni la realitat social i sanitària fan que la mirada de  l’Ajuntament de Santa Perpètua es modifiqui. Ens ha sorprès molt que a la proposta que ens aporta l’ajuntament, s’esborra totalment un dels punts més rellevants que ens emmarca la llei:

 

El real Decreto-ley 29/2020 ens modifica l’article que a l’EBEP defineix teletreball, i en concreta  punts clau. “4. La Administración proporcionará y mantendrá a las personas que trabajen en esta modalidad, los medios tecnológicos necesarios para su actividad”

 

Des de CCOO acceptem que l’ajuntament a dia d’avui no té els mitjans tecnològics per dotar a totes les persones que poden teletreballar, i que necessita temps per a disposar-ne, per això, en la nostra proposta de reglament proposem un període transitori on hi hagi compensacions en cas que el material emprat sigui titularitat de la personal treballadora.

 

Actualment restem a l’espera d’una resposta de l’ajuntament.

 

Des de CCOO no volem seguir donant forma a un reglament que no concreti, com, quan, i de quina manera es pensa proporcionar els mitjans tecnològics o, en el seu defecte compensar a les persones  que teletreballin.

Comments